Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
Coenraad Herman van Es, birth 11 Dec 1876 Meppel, son of Salomon Abraham Levi van Es and Carolina van der Wijk
Married 8 OKT 1904 Meppel to:
Eva van de Rhoer, birth 24 MRT 1875 Meppel, died 16 Dec 1930 Meppel, daughter of Abraham van de Rhoer and Matje Glazer
1) Carolina Mathilda van Es, birth 21 Aug 1905 Meppel
2) Abraham van Es, alias: Bram, birth 10 Dec 1908 Meppel, died OKT 1944 Auschwitz, Polen, occupation: Magazijnbediende, Kantoorbediende
Hij komt alleen voor op een lijst van 1939 waarop een betaling van 2,50 staat voor het armbestuur van de Joodse Gemeente in Deventer.

Van dit huishouden is ook een JOKOS-dossier (nummer 712) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. (j.m.) Woonde in 1942 Amstel 91 huis, Amsterdam.

Naarmate de tijd verstreek, nam druk op de familie Van Es toe. Veel Joodse mensen, onder wie zoon Bram, werden naar werkkampen gestuurd. Coenraad (vader Bram) deed op donderdag 10 juni 1942 bij de politie aangifte van vermissing van een herenrijwi el die hij aan zijn zoon, die kok was in het werkkamp in Vledder, per vrachtrijder had verzonden. Gelukkig bleek dat op een vergissing te berusten; de fiets werd onbeheerd in Ruinen teruggevonden.
In de laatste Meppeler Courant die in de oorlog verscheen (die van vrijdag 12 juni 1942) stond daarover nog een kort berichtje:
Door den gepensioneerden onderwijzer C. v. E. werd aangegeven, dat een rijwiel, dat hij aan een vrachtrijder had meegegeven, niet op de plaats van bestemming was aangekomen. De politie is de fiets vrij zeker op het spoor.
Op 12 september was Bram weer wat kwijt; nu een koffer met inhoud. Toen hij plotseling moest verkassen van Vledder naar het kamp te Orvelte, was hij niet in staat deze koffer mee te nemen en stelde zijn koffer ter hand aan een onbekende met de vra ag die koffer naar zijn ouders in Meppel op te zenden. Daarvan is het niet gekomen en Bram verdacht een collega van hem (De Bruin, kok in het werkkamp te Vledder) ervan deze gestolen te hebben. Vader Van Es vroeg de politie om een onderzoek; helaa s zonder resultaat.
In die tijd moesten ook de joodse bezittingen dienden ingeleverd te worden bij Liro. Coenraad besefte dat de tijd niet meer veraf zou zijn dat ook zijn vrouw, dochter en hijzelf weggevoerd zouden worden en zorgde er in ieder geval voor dat de Duit sers niet al zijn bezittingen in handen kregen. Aandelen en contant geld gaf hij in bewaring bij Meppelers die hij kon vertrouwen. Zo deponeerde hij voor f 2.700,- aandelen bij de heer Van der Belt in de Emmastraat en ging een ander deel van zij n vermogen naar A. de Wolde. Een schrijven betreffende de bij Van der Belt in bewaring gestelde aandelen is bewaard gebleven. (Bron: www.joodsmonumentmeppel.nl)

http://www.joodsmonument.nl/person/533903
Abraham (roepnaam Bram) van Es was een zoon van Coenraad Herman van Es en Eva van de Rhoer. Zijn moeder stierf in 1930.
Bram van Es groeide op in Meppel, maar vertrok later naar Amsterdam. Omstreeks juni 1942 werd hij als kok te werk gesteld in het kamp Vledder, vanwaar hij begin september werd overgeplaatst naar het werkkamp te Orvelte.
Begin oktober 1942 kwam hij in Westerbork terecht, vanwaar hij in 1944 naar Theresičenstadt werd doorgezonden. In oktober 1944 werd hij gedeporteerd naar Auschwitz.
Bram van Es was in 1942 getrouwd. Zijn echtgenote overleefde de oorlog.
Toevoeging van een bezoeker van de website
to:
Martha van de Rhoer, birth 25 Sep 1913 Meppel, died 29 OKT 2001 Amstelveen, daughter of Mozes van de Rhoer and Bertha van Gelder
Zij overleefde Theresienstadt

Family page
Coenraad Herman van Es to:
Schoontje van de Rhoer, birth 18 Jul 1889 Meppel, died 12 OKT 1942 Auschwitz, Polen, daughter of Abraham van de Rhoer and Matje Glazer
Main index A-Z