Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
Julius Simon, birth 22 Apr 1906 Arnhem, died 1989 Den Haag, occupation: Directeur Twentol (smeerolie- en vettenindustrie), Rotterdam, hoofd verkoop op kantoor Gulf Oil, son of Mozes Simon and Ida Hirsch
Gift '38 12,-
Actie juli '40 100,-
Actie '41 vlgs. Richtlijnen 100,-
Bijdragen '42 - '43 100,- + 8,33 voor 1942/43 (NIG nr. 54)

Julius Simon was blijkens het adressenboek van 1938/'39 directeur van Twentol. In Deventer in 1931. Haar nijverheid (p. 128-129) wordt ook de Smeerolie-industrie 'Twentol' besproken onder de subtitel 'Oprichting en bloei'. Er staan twee foto's bi j van het fabrieksterrein en de gebouwen en opslagtank. De fabriek lag aan de Zutphenseweg vlakbij de sluizen (?). In 1928 werd de 'Twentsche Oliehandel' opgericht aan de Kleine Poot. Toen het pand aldaar te klein werd, verhuisde men naar Brin k 46 en 47 met de daarachter gelegen pakhuizen. In nov. 1929 vond de verhuizing naar het nieuwe terrein plaats, gunstig gelegen bij de havens en ten opzichte van spoor- en tramverbindingen. Twentol levert naast smeeroličen teerproducten. Twento l maakt gebruik van de raffinaderijen Gulf Refining Company en Canfield Oil Company. Voor de laatste treedt Twentol op als agente voor haar automobiel- en tractoroličen. Een eigen laboratorium zorgt voor scheikundige controles.

Julius Simon heeft een behoorlijke welstand bereikt, gezien zijn bijdrage van 100,- aan de armenkas (1940) van de Joodse Gemeente en aan de Joodse Raad (1942). Blijkens de gegevens van de Joodse Raad voor Amsterdam woonde hij in dec. 1942 no g in Deventer. Samen met Lobstein en Spanier zat Simon na 14 januari 1943 in een bestuurscommissie van de twee joodse ziekenhuisjes in Deventer, daartoe aangewezen door de politieautoriteiten, die ook weer in opdracht handelden (Van Baalen p. 16 6 / SAD arch. NIG nr. 26 onder 14 febr. 1943).

Julius Simon verzorgde pakketten voor Westerbork; soms stuurde hij meer dan tweehonderd pakketten per week. Hij leerde de Hillesums kennen toen de politie hem vroeg te assisteren bij hun verhuizing naar Amsterdam. Op 26 juni 1943 schrijft Etty aa n Christine van Nooten: 'Vanochtend kwam een zeer welkom pakket van Simon.' (Etty, Nagelaten geschriften, p. 645, 795) En op 1 juli is Etty bang dat er geen brieven meer verstuurd mogen worden, alleen korte bevestigingen of telegrammen. 'Za l ik nu b.v. met je afspreken: boek = boter; schrift = jam; = vulpeninkt = roggebrood; veters= fruit. (Als het een keer zover komt, dat ik zulke telegrammen verstuur, dan stel jij je wel met Simon in verbinding, ja?) (Ibidem p. 653) En op 8 juli : 'PrivÔe-pakjes uit de provincie mogen we niet eens per briefkaart bedanken, hoorde ik. Als ik aan Simon schrijf: pakket ontvangen, dan bedoel ik pakket J.R., schrijf ik pakketje, dan bedoel ik jou, hoewel ik, wat de omvang betreft, het beter omg ekeerd had kunnen doen.' (Ibidem p. 667) Op 1 sept. 1943 schrijft Etty aan Christine van Nooten dat Simon geen pakketten meer hoeft te sturen aan de familie Frank: ze zijn al gedeporteerd. (zie onder Abraham Jacob Frank) 'En wil je hem bedanken vo or zorgvuldige verpakking en verzending van vele goede aardse zaken. Wij spreken wensen uit en jullie vervullen ze.' (ibidem p. 698)

Na de oorlog nam Julius Simon zitting in de kerkenraad van de Joodse Gemeente (vanaf 1949?) (Van Baalen p. 193).
Place (family): Deventer, Kleine Overstraat 30, Brinkgreverweg 89, Grote Overstraat 71, Arnold Moonenstraat 1, Den Haag to:
Lieselotte Falkenstein PRIVACY FILTER, daughter of Hermann Falkenstein and Henriette Fuldauer
Andere huisgenoten
De ouders van Lieselotte: Hermann Falkenstein en Henriette Fuldauer

Lid Commissie voor Sociale Zorg en Regeling Uitzending Joodse Raad Dev. Geb. 22-4-06. Gezin: vr. Lieselotte Falkenstein (6-1-14), zns. Marcel (28-8-35) en Reinold (9-6-38). In februari 1943 blijkt hij door de politie-autoriteiten te zijn benoem d tot hoofd van het joodse ziekenhuisje in Deventer.

Familie is ondergedoken. Zonen Marcel en Reinold waren in 1943 ondergedoken - apart van hun ouders - in Hulst, Zeeuws Vlaanderen. Daarna met ouders naar Geneve Zwitserland gevlucht met hulp van de organisatie van Visser 't Hooft. In 8-45 weer teru g in Deventer komen wonen. Vader werkte bij Gulf Oil, heeft hem zelfs de gehele oorlog nog gewoon salaris doorbetaald..
1) Marcel Simon
living - details excluded
to:
Alice Marijke Lezer, alias: Lies, daughter of Philip Lambertus Lodewijk Lezer and Henriette de Winter
living - details excluded
2) Reinold Simon
living - details excluded
to:
Nanny de Vries
Main index A-Z