Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
Benjamin Frankfort, birth 13 Sep 1870 Deventer, died 9 Nov 1942 Auschwitz, Polen, occupation: Koopman, antiquair, son of Hartog Joseph Frankfort and Keetje Speelman
Het huis op de hoek van de Grote Poot en de Lange Bisschopstraat is speciaal voor Benjamin Frankfort gebouwd. De winkel heette 'Oud Holland'. Winkel Oud Holland zat er na 1-1-1922 niet meer, toen was het tijdelijk de showroom van V&D.

Hij was een van de grootste kenners van Delfts Blauw en ook van Chinees porcelijn en werd door handelaars van over heel Nederland geconsulteerd. Behalve dit persoonlijk einde, ging ook zijn handelsvoorraad (van antiek) verloren. Hij gaf dit in bew aring aan zijn bevriende kapper, die na de oorlog natuurlijk 'van niets wist', een voorbeeld uit duizenden van niet meer te achterhalen geroofd Joods bezit.

Benjamin F. was een van de eersten, welke hun niet in de pas lopen met de Joodse religie in Deventer openlijk beleed:-hij reed nl. tot ergernis van zijn Joodse medeburgers openlijk op Shabbath op de fiets. Ook stelde hij zich candidaat voor de Gem eenteraad op een rode 'ticket'. Ik begrijp dat daar niets van terecht kwam. Welk jaar dit was, is mij niet bekend. (Bron; Ben Noach, zijn kleinkind)
Place (family): Deventer, Grote Poot (hoek Lange Bisschopstraat, Amsterdam, Deurloostr 50 huis
Married 12 Aug 1896 Deventer to:
Rebekka Vomberg, birth 17 Jul 1871 Deventer, died 9 Sep 1942 Auschwitz, Polen, daughter of Joseph Vomberg and Rosetta Katz
Op 1-10-1932 is het gezin naar Amsterdam verhuisd. Zij zijn uiteindelijk wel in Deventer ondergedoken, verraden en weggevoerd. (Bron: Ben Noach)

De ouders werden op 28 oktober 1942 in Deventer gearresteerd. Zij zaten ondergedoken bij Alexander Wamsteker op Brouwerstraat 14. Nat Arch, DG Pol doss 1009 inv. Nr. 463, 449, 451: In oktober 1942 of daaromtrent heeft opperwachtmeester W in de gem eente Zevenaar twee Joodse mensen (Frankfort en zijn vrouw) gearresteerd. Zij waren ondergedoken geweest bij A. Wamsteker aan de Brouwerstraat te Deventer. Bij het onderzoek in de woning van Wormsteker werd hij vergezeld van rechercheur E. [blijkb aar waren de vogels gevlogen, misschien gewaarschuwd door diezelfde E]

Documentatie: Antiekwinkel en woonhuis op site www.deventerinbeeld.nl; diverse foto's van gezin Frankfort, mn Martha en Kitty + DJT in EHC (Ben Noach).
1) Rosetta Frankfort, birth 12 Aug 1897 Deventer, died 29 OKT 1969, buried Muiderberg to:
Willem Antoon Marinus Hodenpijl, birth 11 Feb 1896 Utrecht, died 10 OKT 1950 Amsterdam, occupation: Handelsagent in Amsterdam, son of Johannes Henderikus Hodenpijl and Henderika Rudolph
2) Keetje Frankfort, alias: Kitty, birth 26 Nov 1898 Deventer, died 30 Sep 1942 Auschwitz, Polen
Keetje speelde ook mee in de DJT. Zij was onderwijzeres in Amsterdam. Waarschijnlijk zijn haar ouders bij haar komen wonen.
3) Martha Frankfort, birth 19 MRT 1902 Deventer, died 13 Nov 1984 Kfar Saba, Israel, occupation: Vioollerares
Martha was commissaresse van het JNF en actief lid en oprichtster van de WIZO -afdeling Deventer (situatie 1951).
to:
Salomon Mozes Noach, alias: Sam, birth 1 Aug 1892 Deventer, died 29 Apr 1979 Petach Tikva, Israel, occupation: Onderwijzer, Hoofd Joodse school, Leraar handelswetenschappen, son of Mozes Salomon Noach and Roosjen Mogendorff
../mogendrf/374.shtml

Gift '38
Actie'39 2,50
Actie juli '40 50,-
Actie '41 vlgs. Richtlijnen 100,-
Bijdragen '42 - '43 100,-
Tweede heffing voor 1942/43 8,33. (NIG nr. 54)

Salomon Mozes heeft in 1910 eindexamen HBS in Deventer gedaan. (Eindexamenlijst in bezit van zoon Ben)

Woonde in Hoorn tot 1917 als onderwijzer in huis bij Salomon Abraham Witsen, godsdienstleraar, en Helena Hes.

Hij is vanaf 1932 hij met een avondschool aan huis begonnen, in de Reinckenstraat 10, waar hij ook na de oorlog mee doorging. Hij gaf o.a. middenstandscursussen en boekhoudcursussen en later MBA. Overdag werkte hij als onderwijzer aan de Noordersc hool, Zwolseweg, en 's avonds was hij leraar handelswetenschappen M.O. aan de Handelsavondschool aan de Ceintuurbaan.

Hij werd 8-10-41 hoofd van de Joodse School voor L.O. in Deventer (Assenstraat, voormalige frčobelschool) opgericht toen joodse kinderen niet meer met 'Arische' kinderen naar school mochten. De school telde op een gegeven moment (in 1941?) 44 leer lingen, voor een deel ook uit het buitengebied, tot Rijssen toe. In het Deventer Gemeente Archief bevindt zich de door Sam Noach - als hoofd van de school - in zijn handschrift bijgehouden (beter gezegd opgedrongen) administratie betr. reiskosten , etc.van buiten Deventer wonende leerlingen en welke aan de Joodse Raad gerapporteerd moesten worden. (bron Ben Noach)

Na de oorlog werkte Sam bij accountantskantoor Slot (Welle 6) en heeft hij zijn avondcursussen aan huis voortgezet. In 1953 is de familie naar Israel verhuisd en is de zaak voortgezet onder de naam MBA-Instituut Noach op de Keizerstraat (nu optici en), maar toen had de familie Noach daar niets meer mee te maken. (Bron: Ben Noach)

Sam was lid van de Joodse Gemeente en kerkenraadslid (oa. Secretaris) (mede in 1951).

Sam was voorzitter van de JCC (Joodse Coord.Comm.) in 1946.

Sam was voorzitter van de NZB, afdeling Deventer (situatie 1952).
4) Hartog Joseph Frankfort, alias: Harry, birth 12 MRT 1907 Deventer, died 1 Aug 1944 Monowitz, Auschwitz III, Polen, occupation: Boekhandelaar in IJmuiden
http://www.joodsmonument.nl/person/456253
Hartog Joseph (Harry) Frankfort wilde volgens een kaart van de Joodse gemeente in Deventer niet als lid van enige godsdienstige gemeenschap ingeschreven staan.Toevoeging van een bezoeker van de website

Van deze persoon is ook een JOKOS-dossier (nummer 5229) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Harry had een boekwinkel in Ijmuiden en werd gedrost als dwangarbeider voor het aanleggen van startbanen voor de vijand op Schiphol (de zgn.'Schipholgijzelaars'). Na onenigheid met de opzichters/commandanten werden meerderen van hun (niet speciaa l Joden) op transport gesteld; Harry kwam in een concentratiekamp als dwangarbeider om.

Bij de 'DJT' (Deventer Joodsche Toneelvereeniging) speelde Harry 'cello-nummers' .Zijn cello kwam de oorlog door, en is nu in bezit van zijn neef Ben Noach (zoon van Harry's zus Martha) en in intensief gebruik (hij is amateur-cellist).

Het is interessant te weten van wanneer deze aankondiging van de DJTV was, omdat Harry zich (verm. Na zijn huwelijk) later geheel van het Jodendom distancieerde en ook niet meer lid van de Deventer Joodse Gemeente wilde zijn (bron: Ben Noach).

Documentatie: Aankondiging in affiche DJT van Harry Frankfort blz. 77 (Van Baalen)
to:
Gerdina Hendrika Derkje Inklaar, alias: Gerd, birth 26 MEI 1909 Deventer, daughter of Steven Karel Inklaar and Hendrika Gerdina Peters
Main index A-Z