Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
Gersom de Wolf, birth 25 Feb 1842 Zutphen, died 5 OKT 1890 Zutphen, occupation: Slager, son of Emanuel de Wolf and Schoontje Gompert Stibbe
Married 26 OKT 1870 Zutphen to:
Rika Snatager, birth ONG 1847 Zutphen, died 17 OKT 1917 Deventer, occupation: Vleeshouwster, daughter of Barend Levi Snatager and Schoontje de Marcas
1) Helena de Wolf, birth 13 MEI 1878 Zutphen, died 27 Sep 1942 Deventer
14 juni 1941 staat in de notulen van de kerkenraadsvergaderingen van de Joodse Gemeente dat de damescommissie van toezicht op het rituele bad, bestaande uit E. van Spiegel-Rubens en Helena Gosschalk-de Wolf, haar werk wil neerleggen. Het kerkbest uur slaagt erin hen hiervan te doen terugkomen.

In de correspondentie van het kerkbestuur van de Ned.-Isračelitische Gemeente vinden wij een mededeling over de onthulling van enkele grafstenen, o.a. die van Helena Gosschalk-de Wolf.

Documentatie: Grafsteen van Helena Gosschalk-de Wolf (no. 383) op de joodse begraafplaats te Deventer
Place (family): Deventer, Grote Overstraat 20
Married 12 Jan 1897 Zutphen to:
Heiman Gosschalk, birth 14 Sep 1866 Deventer, died 14 MEI 1943 Sobibor, Polen, occupation: Exportslager, son of Samuel Gosschalk and Marianne Snatager
Abraham Izaak Heilbron (koopman) en Benjamin Hartog de Leeuw (koopman) waren getuigen bij de geboorte van Heiman in 1866.

De exportslagerij Fa. S. Gosschalk zat op de Noordenbergstraat 134 (nu 7), twee huizen rechts naast Van Spiegel, naast de kerk van het Leger des Heils. Het betrof een slagerij (Noordenbergstraat, waar nu hek is van sporthal) en een slachteri j in de vestingstoren Achter de Muren Vispoort. Ook slager Abraham van Spiegel (zie eigen naam) had daar medegebruik van. Het vee werd gekocht op de grote veemarkten Leeuwarden, Zwolle, enz. De koeien kwamen via het station lopend langs de singel . De zaak werd gerund door de broers Heiman, Louis (zie eigen naam), Jozef (zie eigen naam) en Jule Gosschalk (zie eigen naam). Heiman (de oudste), Louis (Lowie), Bernard, Jaap en Sam werkten dag en nacht en hadden zo'n acht mensen uit het Noorde n (Noordenbergkwartier) aan het werk. Kantoor zat achter de winkel. Gang naar slachtplaats, waar zo'n 200 tot 250 stukken vee per week geslacht en uitgebeend; vlees verkocht aan de vleeswarenfabrieken in en om Deventer. De exportslagerij is al voo r de oorlog naar Epe verhuisd en bestaat nog steeds onder de naam Exportslachterij Gosschalk, gerund door de kleinzoon Jule van Jule (Joel) Gosschalk, de broer van Heiman. In De vliegende vis van Aryeh Assan, Israel 1985, geschreven door kleinzoo n (zoon van dochter Flora) van Louis en Saar Gosschalk-Snatager, staat: "Louis had samen met 2 broers gemeenschappelijk een zich uitbreidend vleesbedrijf opgericht en verdienden daarmee goed de kost. Het bedrijf bestond uit een winkel met daaracht er het kantoor, de worstmakerij en het grote koelhuis waarin het vlees voor de export hing. Louis was de middelste van de broers en ook wat godsdienst betreft bewandelde hij de middenweg; zijn jongste broer Bernard was klokvrij en liberaal , en de oudste, Hijman, was stinkend vroom. Vanwege die laatste bleef het bedrijf op zaterdag potdicht en werd er bij hem thuis op sabbatmiddag met een tiental andere middenstanders thuis geleerd. Hijman had ook altijd een pet op. Hij was wat nor s en zwijgzaam. Bernard zorgde voor de inkoop, Louis was belast met de leiding van de verkoop. Wat Bernard had ingekocht moest Louis weer zien te verkopen. Hijman hield zich bezig met de administratie, daarbij geassisteerd door een van zijn zoons. "



H. (Heiman) Gosschalk had in 1913 samen met L. Roozendaal de leiding over de Collectantenvereniging voor het regelen van de collectes. (vB p. 76)

Hij had in 1913 samen met L. Roozendaal de leiding over de Collectantenvereniging voor het regelen van de collectes. (vB p. 76)

Donateur van de Joodsche Deventer Jeugdvereniging Tikwas Jisroeil.

http://www.joodsmonument.nl/person/462878
Volgens verklaring van het Nederlands Rode Kruis d.d. 19 april 1947 is Heiman Gosschalk, geboren op 14 september 1866 te Deventer, op 11 mei 1943 naar Sobibor gedeporteerd.
Aldaar is hij direct na aankomst op 14 mei 1943 vermoord.
Deze gegevens zijn in de Staatscourant van 22 december 1949 gepubliceerd en werden daardoor rechtsgeldig. Op grond daarvan is het overlijdensregister van de gemeente aangevuld.

Gift '38 4,-
Actie'39 20,-
Actie juli '40 100,- (NIG nr. 54)
25,- (31-12-40; NIG nr. 53)
Actie '41 vlgs. Richtlijnen 100,-
Bijdragen '42 - '43 734,43 (daarvan 200,- betaald)

Huisgenoten: Dochter Rika en kleinkinderen (kinderen van Rika): Marlene, Marcel en Maud Jacobs vanaf oktober 1941

Documentatie: 'Het Noorden' door J.H. Mulder; foto's vestingstoren Achter de Muren-Vispoort; koeien op stationsemblacement in EHC.

Menukaart 25 jarig huwelijk Heiman en Helena (14-01-1923)
Main index A-Z