Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Namen Van Os

Family Page
Jacob Barend van Wieg (van der van den Wieg), birth 1744 Amsterdam, died 27 Feb 1830 Amsterdam, occupation: koopman
*N1*
*N19*

Married Amsterdam to:
Duifje Hartog, birth 1754 Amsterdam, died 29 Jan 1829 Amsterdam
*N1*
*N20*
1) Trijntje (Truitje?) Jacob van Wieg (van der van den Wieg), birth ± 1787 Amsterdam, died 25 Nov 1859 Amsterdam, occupation: schoonmaakster
Trijntje is overleden in de Lange Houtstraat 320. Volgens de aangevers iszij bij het overlijden 86 jaar oud!
Trijntje (Truitje) is getuige bij het homologiseren van de akte voorJacob Levie David i.v.m. zijn huwelijk met Kaatje Philip Os. Zij iseveneensgetuige bij de akte van Kaatje Philip Os.

Married 30 Aug 1815 Amsterdam to:
Nathan Philip Os, birth ± 1789 Amsterdam, died 23 Jan 1872 Amsterdam, occupation: venter van oude kleren, koopman van oud roest (1819), klerenkoopman en koopman in oud ijzer (1820), oudijzerkoper (1830), sjouwer (1852), son of Philip (Peis) Isaac (Itsak) Os (Sjor Sjoe'l'aper Schoelapper) and Sara Nathan Sluijs (Sluis)
Nathan Philip werd geboren in de Lange Houtstraat 320. In 1811 is Nathanvolgens het Naamsaannemingsregister 16 jaar oud. Echter in 1815 is hijvolgens zijn huwelijksbijlagen 26 jaar oud en in 1789 geboren. In 1830 ishijnaar eigen zeggen 45 jaar oud (geboren rond 1785) en in 1863 (volgensgeboorteakte van kleindochter Truitje) 74 jaar ofwel rond 1789 geboren.Tot slot, in 1872 overlijdt Nathan. In zijn overlijdensakte staat vermelddat hij 81 jaar oud is geworden en dus in 1791 is geboren. Kortom,Nathans geboortejaar ligt ergens tussen1785 en 1791! Volgens zijnaangevers is hij zelfs 81 jaar oud.
Nathan geeft zelf de geboorte van zijn dochter Hendeltje Philip aan.Overigens heeft Hendeltje in feite een verkeerde patroniem als tweedenaam. Haar vader heet immers Nathan Philip. Wie de fout heeft gemaakt isniet bekend (vader of ambtenaar).
Nathan was aangever van het overlijden van zijn broer Isaac Philip en wastoen ( januari 1830) woonachtig in de Jodenbreestraat 28.
Het echtpaar kan niet schrijven.
Uit de huwelijksbijlagen blijkt dat Nathan vrijgetseld was geweest vanmilitaire dienst `als zijnde eenige zoon`. Hij stond ingeschreven voor deLand-militie en Landstorm.
Een eenkamerwoning:
In 1819 woont Nathan met zijn vrouw en dochter Hendeltje aan deHoutgracht 21. Het gezin bewoont een kamer in een pand dat aangeduidwordt als onbewoonbaar. Nathan verdient in dat jaar zijn boterham met eenhandeltje inoud roest. Een jaar later woont Nathan hier nog. Ook nustaat hij te boekals handelaar/ koopman in oudijzer.
Het gezin Voorzanger is mogelijk de hoofdhuurder van het pand en verhuurteen kamer aan Nathan en zijn gezin.
In 1830 verhuist Nathan met zijn gezin naar de Jodenbreestraat. Ze zullenvermoedelijk opnieuw een eenkamerwoning hebben betrokken.
Nathan is getuige bij de aangifte van de geboorte van Truitje van Os op20 november 1863.
Nathan Philip is als grootvader getuige bij de aangifte van zijnkleindochter Saartje van Os op 14 maart 1864.

Huwelijksbijlagen:
Vanaf de invoering van de burgelijke stand (1811) was een aantsaandbruidspaar verplicht om eerts een aantal documenten bij de ambtenaar vande burgelijke stand te overleggen. Nadat deze goedgekeurd waren mocht menin hethuwelijk treden. een stuk dat altijd ingeleverd diende te wordenwas een afschrift van de geboorteakte (dit in verband metminderjarigheid, neef-nicht en oom-nicht huwelijken). Aangezien er voor1811 geen burgelijke bestand bestond en er dus geen geboorteakten warenleverde men een doopakte in. Omdat joden niet gedoopt werden was het voorhen meestal niet mogelijk(een besnijdenisakte werd wel geaccepteerd) eenschriftelijk bewijs te overleggen van de datum en de plaats van geboorte.
Om toch hieraan te voldoen ging men naar het Vredesgerecht waar een aktevan bekendheid werd opgemaakt. Hierin verklaarden meestal een zeventalfamilieleden en vrienden (de getuigen) dat zij bruid of bruidegom goedkendenen dat de bruid of de bruidegom in een bepaalde plaats en op eenbepaaldedatum was geboren.
Zowel Nathan en zijn vrouw Truijtje hebben ieder een dergelijke aktelaten opmaken. Uit Nathans akte blijkt dat hij venter van oude klerenwas; dat hij op het moment van trouwen aan de īJode Stroomarkt 33` woondeen Trijntje in de Muiderstraat 7. Nathans ouders waren inmiddels aloverleden.
De zeven getuigen:
1) Nathans aanstaande schoonvader Jacob Barend van Wieg, koopman vanberoep en woonachtig Marken 82;
2) Barend Jochem van Wieg, eveneens koopman en woonachtig op hetzelfdeadres;
3) Hartog David Roos, kruier van beroep en woonachtig op Uilenburg 82;
4) Marcus Jacob Kloet, eveneens kruier en woonachtig op hetzelfde adres;
5) Raphael Noenes Waas, schoenlapper van beroep en woont evenals Nathanop de Jodenstromarkt;
6) Meijer Simon Levie Waterboer, waterboer van beroep en woonachtig opMarken;
7) Levie Hartog Prins, kruier van beroep, eveneens woonachtig op Marken.
Alle getuigen verklaren voor de rechter dat Nathan in 1788 te Amsterdamis geboren en nu (in 1815) 26 jaar oud is.
Nathan en Truitje zijn arm en trouwen pro Deo.
Main index A-Z