Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesAlexander Duparc Collection

Family page
N.N. to:
Catharina Margaretha Hopper
1) Catharina Margaretha Hopper, birth CA 1908 Amsterdam
(divorced) to:
Abraham Mossel, birth 11 OKT 1891 Amsterdam, died 31 MRT 1944 Centraal Europa, son of Simon Mossel and Mirjam Martha van der Wijk
In 1911 trokken Abraham Mossel, Frans van der Horn en Gerard door Europa en Afrika om uiteindelijk in Palestina terecht te komen. Frans bleef daar tot zijn overlijden in 1946 en was zeer actief in de landbouw/ Abraham keerde na enige jaren teru g naar Nederland en werd in midden Europa tijdens de tweede wereldoorlog vermoord.
Joods Monument:Abraham Mossel was een zoon van Simon Mossel en Mirjam Martha van der Wijk. Toen hij 19 jaar was besloot Abraham met enkele vrienden een voettocht naar Palestina te maken. De vrienden vonden elkaar in de idealen van vegetarisme, pac ifisme, athe?sme en geheelonthouding. Het moest een reis worden van verbroedering tussen culturen. De expeditieleden bekwaamden zich in het Esperanto, de universele taal. Tijdens de reis hielden zij dagboeken bij en zij maakten foto's en tekeninge n. Ze voorzagen in hun onderhoud door regelmatig reisverslagen te sturen naar verschillende Nederlandse kranten, zoals De Amstel Bode, Wereldkroniek, De Prins en De Vegetarische Bode. Ook verkochten zij ansichtkaarten met hun eigen portret.
In Palestina viel de groep uiteen. Abraham Mossel zette zijn reis voort en kwam via Egypte en Soedan terecht in Eritrea, vanwaar hij wilde oversteken naar India. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was hij echter genoodzaakt terug te ke ren naar Nederland. In 1925 maakte hij nog een fietstocht door Spanje en Spaans-Marokko.
Abraham Mossel trouwde in 1929 en kreeg drie kinderen.
Hij verdiende de kost als fotograaf en had een fotozaak in Soest. In januari 1942 liet hij zich van zijn niet-joodse vrouw scheiden om daarmee de overlevingskansen van zijn drie kinderen te vergroten. Hij weigerde de verplichte jodenster te drage n. In 1942 werd hij verraden en naar Auschwitz gedeporteerd. Hij is in Kosel tewerkgesteld, waar hij vermoedelijk is overleden.
Main index A-Z