Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesAlexander Duparc Collection

Family page
Meijer Keizer, birth 17 Jun 1853 Venlo, son of Jacob Keizer and Rosa Mendel to:
Bertha van den Bergh, daughter of Isaac Van den Bergh and Elisabeth Elisa Nathan
1) Julius Jacob Keizer, birth 4 Dec 1879 Venlo, died 21 OKT 1940 Apeldoorn, occupation: advocaat en procureur to:
Alice Prins, birth CA 1896 Amsterdam, died 1940 - 1945, daughter of Benjamin Liepman Prins and Theresa Rosa Benari
2) Rosalie Louisa Keizer, birth 15 MRT 1881 Venlo, died 17 Sep 1943 Auschwitz
Rosalie Louisa Keizer (van den Bergh) trouwde in 1908 met Henri Andr? Gompen. Zij kregen drie kinderen: Gustave Robert (Bob) Gompen en twee kinderen die de oorlog overleefden. Vlak voor de oorlog verhuisde het gezin in verband met Henri's ziekt e van Amsterdam naar Bussum. Henri overleed op 10 april 1940 te Bussum aan darmkanker.
In de oorlog werd Rosalie gedwongen terug te verhuizen naar Amsterdam. Zij ging in de Haringvlietstraat 10 wonen. Daar woonden kennissen van de familie. Rosalies kinderen hebben nog geprobeerd haar te laten onderduiken , maar deze pogingen hadde n geen succes.
Op 1 april 1943 werd Rosalie Keizer binnengebracht in Westerbork . Volgens de informatie van het Rode Kruis kwam zij terecht in barak 72. Op haar kaart van de Joodse Raad staat ook barak 67 genoteerd, maar dit is doorgestreept. Mogelijk is zi j na binnenkomst in de strafbarak terechtgekomen, maar kon zij deze snel weer verlaten dankzij interventie van de Joodse Raad. E?n van haar kinderen had namelijk een functie bij de Joodse Raad. Rosalie beschikte dankzij dit kind in Westerbork ove r een Sperre.
Op haar kaart van de Joodse Raad stond als bijzonderheid vermeld dat zij 'liberaal' was.
Verder staat op deze kaart vermeld dat haar zwager Leo Gompen op 1 juni 1943 informeerde æhoe Putt.-aangelegenheid staat&Aelig;. Het gaat hier waarschijnlijk om de zogenaamde Puttkammer-lijst. Leo Gompen stond zelf op deze lijst, maar kennelijk is er oo k moeite gedaan om Rosalie Keizer op de lijst te krijgen.
Toevoeging van een bezoeker van de website
Van deze persoon is ook een JOKOS-dossier (nummer 35167) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend vo or vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 4162/2812).

Married 20 Aug 1908 Amsterdam to:
Henri Andre Gompen, birth CA 1880 Amsterdam, died 10 Apr 1940 Bussum, occupation: koopman, son of Gustaf Sigismund Gompen and Florence Henrika Coopman
Main index A-Z